Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Hamburg'un Atar Damarı :Elbe Nehri (Hamburg / Almanya)


Elbe Nehri Hamburg'u yüzlerce parçaya bölen, Orta Avrupa'nın en büyük nehirlerinden biri...



Yeni ismi ile Çekya'nın kuzeyinde Polonya sınırına yakın Giant Dağı'nın zirveye yakın bir noktasından doğan nehir, Almanya topraklarından geçtikten sonra, Kuzey Denizi'ne doğru dökülür. 






Hamburg'u dünyada en çok köprüye sahip şehir unvanını da kazandıran nehirdir aynı zamanda.



Temeli İmparator 2. Willhelm zamanında atılan asırlık Elbe Tüneline de ev sahipliği etmekte Hamburg'daki Elbe Nehri.






Elbe Nehri'nde Nehir ve Liman turlarına katılabilirsiniz. Ortalama 1 saatlik tur süresince Hamburg kentini Elbe Nehri üzerinden keşfedebilirsiniz.



Ayrıca Nehir üzerinde U-434 Denizaltısı şu anda müze olarak hizmet vermekte.




1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Sovyetlere ait 150'den fazla denizaltı devre dışı kalmış. Bunların çoğu 1995'te Rus hükumeti tarafından istihbarat servisleri ile istişarelerde bulunarak müzeye döndürülmüş. 





Bir casus denizaltısı olan U-434 de, Rusların kendi tabir ettiği ile namı değer B-515, Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Sahillerinde gizli casusluk görevlerini tamamlamış ve soğuk savaş döneminde Ruslar'a 26 yıl boyunca hizmet vermiş.  Daha sonra da Hamburg Müzesi tarafından müzeye dönüştürülmek üzere satın alınmış.




2. Dünya Savaşı'ndan sonra NATO ülkeleri başlangıçta Baltık denizinde çok zayıf donanmaya sahipmiş. 1956 yılında Almanya'nın Silahsızlanma durumu değiştikten sonra NATO güçleri özellikle Alman donanmasının Danimarka donanması ile birlikte Baltık Denizi çıkışlarını güçlendirme yönünde harekete geçmiş. Bu güçlenme Sovyet donanmasının Kuzey Atlantik'teki etkinliğine de olumsuz yansıyacaktı.  Bu sebeple Rus denizaltı filosu genişletilmiş. 




Kuzey Denizinde ekstra üstler elde etmiş Rusya. Aynı zamanda 1950'lerin sonunda Sovyet donanması nükleer denizaltı filosunu da kurmaya başlamış. Başta Severodvinsk olmak üzere inşa edilen bu araçlar açık okyanuslara güvenli bir şekilde erişebildiğinden Kuzey filosunda çok sayıda yere konuşlandırılmış. İşte bu denizaltı da onlardan biriymiş.




Rus Denizaltısı U-434 inşaatı, Eylül 1975'de Moskova'nın yaklaşık 400 kilometre doğusundaki Gorki'de yer alan Krasnoye Sormovo Denizaltı Tersanesi'nde 8 ay içinde inşa edilmiş ve 1976'da da tamamen faaliyete geçmiş. 


Bu denizaltı soğuk savaşın bir yansımasıdır, soğuk savaşın tanıkları bu müzede birebir işlenmiştir. Rus Denizaltısı teknolojisine ilgi gösterenler de ufak bir ücret karşılığında bu müzeyi gezebilirler. Açıkçası ben içine girmedim. Dışarısı -13 dereceydi ve parmaklarım soğuktan resmen yanıyordu, bu yüzden denizaltına girip inip, tırmanmak zordu.




Tekrar Elbe nehrine dönersek;

 Hamburg'un Elbe Nehri kıyısında uzun bir kıyı şeridi bulunduğundan yürüyüşler yapabilirsiniz.


Dünyanın en büyük ve en hareketli ticari ve turistik limanlarından Hamburg Limanı da burada bulunmakta. Nehir boyunca görmüş olduğunuz küçük gemiler de büyük konteyner gemilerinin limana yanaşmalarını sağlamaktaymış. 






Tam olarak adetini bilmiyorum, ancak liman boyunca çıplak gözle 70'e yakın vinç saydım. İnanılmaz büyük bir liman...


Kıyıda bir kumsalda mevcutmuş, ancak havanın  karlı olmasından   ve akşam saatlerinde olmasından dolayı bu kumsalı görüntüleyemedim.



Tüm fotoğraflar (alıntılananlar dışında) tarafıma aittir.  

sevgiyle kalın,

VOLKAN COŞĞUN 2018 - Zürih (İsviçre)

















Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *