Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Bayraklı Baba Türbesi (ÇANAKKALE / TÜRKIYE)




Gelibolu Fener tepesi üzerindeki bir önemli durağımız da Bayraklı Baba Türbesi oldu. Yüzlerce Türk Bayrağı ile donatılmış bu türbe de Karacabey adında  1410 yılında düşmana karşı direnen, Osmanlı Donanması'nda bayraktarlık yapmış bir rahmetli uyumaktadır. 

Efsaneye göre Karacabey bayrak düşmanın eline geçmesin diye bayrağı o anda parça parça yer. Düşman çekildikten sonra Karacabey'e sancaktaki bayrağı ne yaptığı sorulur ki, bayrak bugün ki gibi o zamanda namustur, kutsaldır. Karacabey bunu yediğini, düşmana kaptırmadığını söylese de kendisini inandıramaz. Kendi karnını yarar ve sancağı düşmana teslim etmediğini ispat eder. O bugünden bu yana mezarı burada bulunur ve bayrak üzerinden hiç eksik edilmez. 




Gerçi bu hikayenin doğruluğu tartışılır. Diğer bir iddia ise denizci olan Karacabey'in Bizans'a karşı yapılan bir deniz savaşında şehit düşmesiyle buraya gömülmesiyle alakalı. 

Hangi hikaye doğru olursa olsun, konu bayrağımız olunca insan hem gururlanıyor, hem de duygulanıyor. Lakin yine Türbe manyağı Türk insanı bir sürü çaputla yine dileklerini buraya da bağlamış, rahmetliden medet umuyor. Yapmayın bunu...









Tüm fotoğraflar (alıntılananlar varsa dışında) tarafıma aittir.  

sevgiyle kalın,

volkan coşğun 2018 - izmir 




GELİBOLU'DA GEZDİĞİM DİĞER YERLER...

GELİBOLU MEVLEVİHANESİ


ÇİLEHANE



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *