Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi (ÇANAKKALE / TÜRKİYE)




YEGANE VE TEK BAŞ KOMUTANIMIZSIN, RUHUN ŞAD OLSUN





Gelibolu yarımadası şehitlikleri ziyaret ederken Çanakkale Destanı Tanıtım Simülasyon merkezini ziyaret etmeyi unutmayın. 










2012 yılından bu yana hizmet vermekte olan merkezde teknolojinin nimetlerinden yararlanılarak 3D  savaş sahneleri yaratılmış şekilde savaşı sizlere sunuyor.





Mehmetçik yaralı Anzak askerini taşırken...
 Toplamda 11 salondan oluşan merkezde sırasıyla Osmanlı Devletinin Savaşa Giriş Nedenleri, Nusret Mayın Gemisi ve Mayın Dökme Esnasında Yaşananlar, İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları ve Ocean Zırhlısı Bombardımanı, Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşının hikayesi, Kara Muharebelerine Hazırlık ve Harita Üzerindeki Hazırlıklar, Savaşın Dönüm Noktası "Ben Size Taarruzu Değil Ölmeyi Emrediyorum." , Siper Muharebeleri ve Cephedeki Savaş Sahneleri, Gök kubbeden Gelibolu ve Gökyüzünden Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Geçilmez ve İtilaf Kuvvetlerinin Çekilmesi, Hatıralar ve Türk Askerlerinin Hatıraları işlenmekte... 



Senin hakkını nasıl ödeyecek bu millet, atam...

İstemsiz bir şekilde Sinem'in ve benim gözyaşlarıyla izlediği tanık olduğu sahnelerde kendinizi savaşın ne kadar acı bir şey olduğunu, Yurtda sulh, Cihanda sulh 'un öylesine söylenmediğini, vatanın o kadar kolay kazanılmadığını bir kez daha hissediyorsunuz.






 En son salonda 1915'ten günümüze işlenen konular vardı ki, onca anlam yüklü bir gösteriden sonra son sahnede günümüz olayları anlatılıyor.  Bu, en son simülasyon olduğu için sonuna kadar beklemek istemiyorsanız, direkt müzeye geçiyorsunuz, o yüzden beklemek zorunda değilsiniz.




Genel olarak en sonuncusu hariç simülasyon görsellik ve hikayelerinden anlatımı bakımından daha detaylı ve etkileyici olabilirdi. Bu kadar büyük bir destanın bazı noktalarında yüzeysel anlatıldığını düşünüyorum. En sonuncusuna fazla yoğunlaşmışlar, diğerlerini unutmuşlar belli ki...




 


Özellikle günümüz politikalarından yoğrularak anlatılanlar Çanakkale Destanı'nın konusu değil...





Gönül isterdiki bu destanı daha uzun işleyip daha uzun anlatsaydılar...




 Yine de hiç yoktan iyidir, çünkü Çanakkale mücadelemiz popülist bir politikanın değil her dönemin öncelikli olarak bir devlet politikası olarak anlatılmalı, anlaşılmalıdır.




 Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaklaşık 70 milyon lira harcayarak inşa ettiği merkezde müze kart geçmiyor, giriş 13TL.  Genelde rezervasyon yaptırarak giriliyormuş ancak biz rezervasyonsuz girdik. 

Özellikle küçük çocukların olmadığı gruplarda şansınızı deneyin derim, bu arada 30'ar kişilik gruplarla yaklaşık 1 saat sürüyor simülasyon. 





Bu arada yukarıda görmüş olduğunuz broşürler , ilanlar dönemin düşman hükümetlerinin asker toplamak için köylere, kırsallara, şehirlere gönderdiği propaganda kanallarından örneklerdir.  Askeri onurlandıran, kutsal bir görev için evlatlarınızı, sevgililerinizi orduya gönderin şeklinde verilen ilanlardan etkilenen çoğu köylü asker kendisini listeye yazdırmıştır.  Listeye kendi adını yazdıran çoğu İngiliz, İrlandalı genç, Almanya'ya karşı savaşacağını zannederek savaşa katılmıştır, ancak çıkartmalar esnasında kendisini Almanya kıyılarında bir zannedenler olmuştur. 







 Merkezde aynı zamanda savaşta kullanılmış gerçek mermi kovanları, deniz mayınları Atamızın gerçek kıyafetlerinin giydirildiği bal mumu heykel, savaş döneminde kullanılan üniformalar, tıbbi malzemeler, hikayeler multivizyon şeklinde sergilenmekte...




Savaşta kullanılan gerçek bot...



Havada çarpışan mermilerden bir örnek...

Deniz dibinden çıkarılan  mermi kovanları...






Tüm fotoğraflar (alıntılananlar dışında) tarafıma aittir.  

sevgiyle kalın,

volkan coşğun 2018 - izmir 


Bu yazıdakileri okuyan bunları da okudu.

ECEABAT  














Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *