Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

ALP DAĞLARINDAN MİLANOYA ARABAYLA : SUSTEN AM LEUK - İSVİÇRE




İsviçre'nin Alp dağları eteklerinde cennetten bir köşe... 130'dan fazla kuş türüne ev sahipliği eden, mükemmel şaraplarıyla ve doğasıyla tam bir tatil cenneti diyebileceğimiz, dünyanın en güzel yerlerinden Susten ve çevresindeyim. 










16. yüzyıldan beri yerleşimin olduğu bu cennet kasabaların orta çağdan kalma romanist şöminelerinde sıcak şaraplarınızı yudumlamak enfes olurdu. Maalesef ben yaz dönemi gittiğimden bu zevki tadamadım, ama bir dahaki sefere kış dönemi gidersem bunu deneyimleyeceğim. 





Susten, Orta Avrupa'nın en büyük koyu çam ormanlarının olduğu Pfynwald Tabiat Parkının giriş kapısı konumundadır.  Bölgedeki habitat zenginliği, kuru çam ormanları, alüvyal ormanları, göletleri, sıcak stepleri muhteşemdi. 100'den fazla kuş türürnün bulunduğu bölgede olağanüstü bir bitki florası da bulunur. 



Golf meraklıların uğrak yeri olan Susten zengin çiftçileri ile de adından söz ettirir. Şöyle ki çiftçilerin çoğunluğunda Ferrari, Lamborgini gibi araçlar kullandıklarına şahit oldum.



Bu arada Susten'e ulaşmak için İstanbul'dan Milano'ya, oradan da araç kiralayarak yaklaşık 3 saatlik bir yolculuktan sonra varmıştım. 




Avrupa'nın bir çok bölgesinde araç kullanmış biri olarak, Alp dağlarının eteklerinde araç kullanmaktan oldukça zevk almıştım. Belki de 30'un üzerinde tünel ve geçitten geçtikten sonra İsviçre Susten'e vardım.








Bölgede iletişim dili Schweisser Deutsch diye tabir de ettikleri  İsviçre Ağzı ile Almanca konuşulmaktadır. Bölgede aynı zamanda fransız kantonlarının da bulunmasından dolayı o bölgede de fransızca hakimdir. İngilizce konusunda Fransız kantonlarında sıkıntı yaşayabilirsiniz, ancak Almanca konuşulan bölgede İngilizce konusunda problem yaşamazsınız. 




Şans bilekliğim

Aralık 2016 yılı verilerine göre Leuk Susten'in nüfusu 4000 imiş. Nüfusun 11% 'ini göçmenler oluşturuyormuş. 




Bölgenin en meşhur birası aslen Münih'li olan  Fransizkaner Weissbier buğday birasıdır. İçimi kolay, tadı enfes bulduğum bu birayı içmenizi tavsiye ederim. 



Yol üstünde lezzet durakları mevcut. < Bunlardan bir tanesi de Milano'ya geri dönerken denk geldiğimiz Kayısı reçeli idi. > 












Köy evleri, dar sokaklar, engebeli araziler aynen Rize'nin yayla köylerini anımsatmıyor mu sizce de?


Doğaya verdikleri önem ve itinadan dolayı Susten'de dereler tertemiz akıyor. Çeşmelerden su içilebiliyor ayrıca...




















Bölgede yapabileceğiniz etkinlikler şöyle sıralanabilir:

> Pfyn-Finges Tabiat Parkında rehber eşliğinde yürüyüş ve kuş gözlem turlarına katılın.

> Leukerbad Termal  Banyolarında vücudunuzu ve ruhunuzu dinlendirecek termal programlara katılın. 4 milyon litrelik su rezervine sahip bu doğal oluşumda 52 C sıcaklığında su akışı varmış. Tina Turner , Ajda Pekkan gibi sanatçıların da uğrak yeriymiş bu termal havuzlar.

> Erschmatt dağ köyünde çavdar ekmeği yiyin. Köy değirmenlerinde geleneksel yöntemlerle elde edilen undan yapılan çavdar ekmeğin lezzetini unutamayacaksınız.

> 200 km.'den fazla doğa yürüyüşü rotalarından birine katılın, ancak vahşi doğada karşınıza çıkabilecek her türlü tehlikeye karşı rehber eşliği olmadan yürüyüşe çıkmayın.









Bölgede her damak tadına uygun yiyecekler bulabiliyorsunuz. Ancak herşey çok pahalı...



Farklı bir mimariye sahip kilise...





Yemyeşil ve oksijen deposu Alp dağlarından selamlar ...








Doğası ve çevre bilinciyle dört dörtlük bir bölgeden sonra yollarının kenarları plastik şişe ve poşetlerle dolu, sahil kenarları sigara izmaritleri ve kırık bira şişeleriyle dolu yurduma üzülüyorum. Sanki tek seferlik kullanacakmışız gibi tahrip ediyoruz çevremizi ve kirletiyoruz maalesef.

İsviçre Alplerinde bir tane izmarit bile bulamazsınız sokaklarında...

İSVİÇRE seyahat notlarım İÇİNDE AYRICA

GÜNÜBİRLİK ZÜRİH (ZÜRİH/ISVİÇRE)



Ayrıca bunlar da ilginizi çekebilir. 

EDIRNE ( TÜRKIYE )




HAMBURG'UN ATAR DAMARI :ELBE NEHRI (HAMBURG / ALMANYA)




facebook sayfamızı da takip edin: 



sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye 
volkan coşğun

Tüm fotoğraflar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. 










Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *