Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Düzensizliğin Harmonisi : Kahire Sokakları ve Mısır'da Yaşam ( Kahire - Mısır)

Reklamlara tıklamanız halinde, elde edilen reklam gelirinden sokak köpeklerine mama alıyorum. Desteğinizi beklerim.
Kahirede büyük şehrin karmaşasını bir harmoni içinde hissederseniz.  Yollarda trafik kurallarına pek uyulmaz. Yapılaşma pek vasattır. Sokaklarda dolaşırken karmaşanın her anına tanık olursunuz ve kendinizi güvende hissetmezsiniz. Sefalet diz boyu, ancak zengin kesimde azımsanmayacak kadar fazla.  Korna sesleri, karmaşa, gürültü...
Gelin bu düzensizliğin harmonisini fotoğraflarla sizlere anlatmaya çalışayım...





Tabiki bir Avrupalı yaşam yok Kahire'de. Geleneksellik ve altyapısızlığın getirdiği anı kurtarma çabaları farklı bir harmoni yaratmış bu şehirde. Kimi yerlerde Kahire'nin Kahire'sinde, kimi zamanda Kahire olmayanların Kahire'sinde hissediyorsunuz kendinizi. 



İskender'i, Romalıları, Koptikleri, Eyyubileri, Memlükleri, Osmanlıları, onlarca medeniyeti topraklarında yoğurmuş bu yoğun ve yorucu şehirin en büyük problemi bence trafik ve çöp. Çöp toplama konusunda belediyenin yetersiz kalması üzerine kısmen özelleştirilmiş. Ancak taşeron firmalarda buna gerekli özeni göstermiyorlar.  Çöp konusunda 2013 yılında ülkemiz Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından Mısır'a gönderilmek üzere 150 adet çöp kamyonu hediye edilmiş.İlk zamanlar herşey pespembe giderken, bir dönem Mısır Türkiye ilişkilerinin bozulması üzerine kamyonlara tahrip edilmiş, çalışanların üzerlerindeki Türkiye logoları da kapatılmış. 






Geleneksel Mısır evlerinin aksine nüfusun yoğun olduğu bölgelerde insanlar apartmanlarda yaşıyor. Müstakil evler var elbette, ama her yerde olduğu gibi burada da zenginler ve genelde gayri müslim Mısırlılar oturuyor. 







Dairelerin genellikle ön taraflarında bizim salon diye tabir ettiğimiz büyük odaları bulunur. Oturma odaları ve misafir odaları ile de misafirleri ağırlarlar.  





Geleneksel Mısır ailelerinde eğer aileden bir birey değilse gelen misafir, bu odaların ve tuvaletin dışında evin başka odalarına girmelerine girilmesi hoş karşılanmaz. Zaten evli olmayan bir kadın, bir erkeğin misafir olması nerede görülmüş, kesin mimlenir kadın. 








Binaların çocuğunun sıvalarının tamamlanmamış, pencerelerinin hatta kapılarının takılmamış olduğunu görüyorum. Mısır'da bir binanın dış cephe işlerinin bitirilmesi halinde, emlak vergisi uygulaması başlıyormuş. Bu sebeple buna yakalanmamak isteyen Mısırlılar emlak vergisi ödememek için bu duruma başvurmaktadır. 






Serinlemek için şeker kamışından içecek içebilirsiniz. Lakin hijyenik mi kontrol etmenizde fayda var (üstte & altta). Mısırda yiyecekler ve içecekler çok lezzetli. 





Ancak Mısır seyahati sonrası bağırsaklarımda bir hafta süresince yaşadığım sancıyı anlatamam. O yüzden siz siz olun, açık yiyecek ve içeceklerden asla yemeyin ve içmeyin.








(üstte) Malesef sokaklarda denk geldiğim görüntüde bazı çocukların ne kadar şansız olduğunu görüyorum. 2016 yılında, Mısır çocuk işçiliğinin sıkıntılarını ortadan kaldırmak için ciddi atılımlarda bulunduğunu öğrendim. Yapılan çalışmalarda gerçekten olumlu sonuçlar alınmış. Hükümet , 13.3 milyon öğrenciyi okullarında bir beslenme programına katmış. Ancak bu rakamlar hala yeterli değil. 




Kim bilir neler var bu şişelerin içerisinde şifa vermek için (üstte)...





Mısırda  insanların çoğu müslümandır. Devlet daireleri ve iş yerleri Cuma günü tatildir. Pazar gününden perşembe günleri mesai günleridir. 






Eğitim sistemi islami dogmalar üzerine kurulmuştur. Aile kavramı aynı Türk toplumu gibi Mısır toplumu için de önemli bir kavramdır. Toplumsal değerlerin öğrenildiği yer ailedir. Ancak kadının ister istemez arka planda bırakılması ve erkek hegemonyacılık her Arap ülkesi gibi Mısır'ın da kaderidir. 






Arap baharı sonrası yaşanan devrimlerden sonra kadınlar iş yerlerinde söz sahibi olmaya başladılar ve para kazandılar.  Kadınların eğitim görmesi, Mısırlı kadınların özellikle Kahire gibi büyük şehirlerde devletin ve kamunun her seviyesinde görev alabilmesine olanak sağlamıştır (allta ve üstte). Kadınların giyim tarzları ile ilgili İran , Suudi Arabistan gibi sert bir tavır uygulanmamaktadır.  Gayet kapalı çarşaflı hatta burkalı kadınlar gördüğüm gibi modern Mısır kadınları da özgürce Kahire sokaklarında dolaşmakta (allta). Ancak yine de kadınların giyimlerine etek uzunluğu olsun, pantolonların bolluğu olsun biraz daha muhafazakar giyindiklerini göstermektedir. 



Şehrin binlerce yıllık çarpık ve kaderci ruhu Tahrir meydanında yaşanılan protestolar, çatışmalar sonrası eski kaderci günlerini bile aratır olmuş. 




Kahire sokaklarında dolaşmak, kafanızda yarattığınız şablonların kelimeler olmadan tasvirlerini yapmaya çalışmak gibi bir şey.  




Orta doğunun en kalabalık şehirlerinden olan Kahire'de sokakların canlılığı fotoğrafçılar için bir cennet diyebilirim.






Her ne kadar sokaklar fotoğrafçılar için sonsuz nimetler sunsa da, Kahire'liler fotoğraflarının çekilmesinden pek hoşlanmıyorlar. 





KAHİRE




(Üstte) Kahire elbette Piramitlerden ibaret değil. Fatimid halifeleri tarafından 969 yılında kurulan İslami tarihi olarak çok önemli camilere de ev sahipliği yapmaktadır.






 Sayısız cami arasında Sayyidna el- Hüseyin Camii, yukarıda gördüğünüz gibi Sultan Hassan Camii Medresesi, Al-Rifa'i Camii de bunlara dahil olmak üzere güzel mimarili camileri ziyaret etmeyi unutmayın.  





Kahire'de kadınlar özgürce araçlarını kullanabiliyorlar. Hatta öyle ki sayıları çok olmasa da Kahire'nin kalbinde dayanılamayacak kadar keşmekeş olan Kahire trafiğine başa çıkabilecek kadar güçlü Mısırlı taksi şoförler bile var. 












Kalabalık Kahire sokaklarında her türlü eşyayı pazarlık yaparak çok uygun fiyatlara almak mümkün.




 Eğer turist olduğunuzu anlarlar ise fiyat konusunda size yüksek fiyatlardan kapıyı açarlar. Eğer almak istediğiniz ürüne çok ilgi gösterirseniz, fiyatlarda pek şansınız yok. 





Ancak bir şeyi sorup pek ilgilenmiyormuş gibi davranırsanız, hatta dükkanı terk edip giderseniz, dükkan sahibi sizin peşinizi bırakmayacaktır ve inanılmaz indirimler yapacaktır. 







Mısır seyahat notlarım içinde ayrıca 







TARIHIN ELLERI : BAŞKENT KAHIRE ( KAHIRE / MISIR)





Ayrıca bunlar da ilginizi çekebilir. 









facebook sayfamı da takip edin: 

sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye 
volkan coşğun

Tüm fotoğraflar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. 


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *