Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Tarihin Elleri : Başkent Kahire ( Kahire / Mısır)




Arkada Efsane Şehir Kahire Panoraması...  Önde polen ve toz alerjisinden yüzü şiş ve yamulmuş ben...

Orta-doğunun ve Arap dünyasının en büyüğü ve dünyanın da en büyük 15. ülkesi olan Mısır'ın başkenti Kahire'deyim. Bu eşsiz şehir ile ilgili hem kısa anekdotlardan hem de gezmiş olduğum yerler ile ilgili bilgiler vereceğim.



Kahire ünlü Giza Piramidlerinin yeraldığı, antik kent olan Memphis'e zamanında ev sahipliği eden siyasi ve kültürel yaşamın merkezi bir Dünya şehri olarak kabul edilir. Giza Piramitleri ile ilgili yazımı daha sonraki yazımda paylaşacağım. 




9 milyona yakını şehir merkezinde, geri kalanı da şehrin banliyölerinde olmak üzere 20 milyona yaklaşan nüfusu ile çok karışık bir demografik ve sosyolojik yapıya sahip bir şehirdir Kahire. 




Kahire yollarında araç kullanmak size İstanbul trafiğinde bile araba kullanmayı özlettirecek kadar zor ve berbattır. Şehrin geniş bir yol ağı bulmasına rağmen, yoğun trafik, kuralsızlık, altyapısızlık, hatta bazı kesimlerde uyacak kuralların bile belirlenmemiş olması trafiği Allahlık bir formata sokar Kahire de. 






Deneyimlediğim en güzel şey korna oldu. İstanbul trafiğinde çalınan kornaların 5 katı fazla çalındığını düşünün, işte trafik akışı Kahire'de böyle sağlanıyor. 
Ayrıca trafik kuralları bilinci gelişmemiş bir çok ülkede olduğu gibi, hatta son yıllarda bizde de başlayan, özellikli tümsekler ve tümseklerin üzerine inşa edilen yaya geçitleri Kahire'de ezelden beri vardı.






 Tabi yaya geçitleri işaretsiz olarak mevcuttu. Sürücülerin doğal olarak sinirli olması kaçınılmazdır. Çoğu arabada köşeleri vuruk, çamurlukları kırık, dökük, ezik haldeydi. Bu yüzden araba kiralayacaksanız, ful sigorta yaptırın, ve mümkünse aracı siz kullanmayın. 





Bu,  hem bir yabancı için özellikle şehirler dışında  tekin olmayabilir, hem de kuralsızlığa ayak uydurmak gerçekten zaman alabilir. 

Arap dünyasının en eski ve geniş sinema ve müzik endüstrisine sahiptir. Aynı zamanda Al-Azhar Üniversitesiyle dünyanın en eski ikinci yüksek öğrenim kurumu da burada bulunmaktadır. 



Kahire ekonomisi 2005 yılı kayıtlarına göre orta doğuda 1. ve küresel olarak 2010 Global şehirler listesinde 43. sırada yer-almış.



Mısır'ın başkenti Kahire seyahat notlarım içinde ayrıca 








DÜZENSIZLIĞIN HARMONISI : KAHIRE SOKAKLARI VE MISIR'DA YAŞAM ( KAHIRE - MISIR)




SAHRA& NIL AŞKI VE MANSURA YOLCULUĞU DENEYIMLERI (MISIR)



Ayrıca bunlar da ilginizi çekebilir. 

ÇANAKKALE DESTANI TANITIM MERKEZI (ÇANAKKALE / TÜRKİYE)







facebook sayfamı da takip edin: 



sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye 
volkan coşğun

Tüm fotoğraflar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. 







Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *